logo Gentse Beiaardkring
Welkom op de site
www.beiaardgent.be
KLIK op de KLOK !
HOME
DE VERENIGING
BEIAARDCONCERTEN BEIAARDBESPELINGEN
 
LINKS FILMS VAN VERSTEEK
 
LUISTERPLAATSEN
DE GENTSE BELFORTBEIAARD
DE BEIAARDIERS
ACTUALITEIT
UITGAVEN
FOTOGALERIJ
GELUIDSFRAGMENTEN
LINKS
CONTACT
Privacy- en cookieverklaring.

De favoriete luisterplaatsen van de webmaster

Een goede luisterplaats vinden om van een beiaardbespeling of -concert te genieten is dikwijls geen gemakkelijke zaak, zeker niet in een lawaaierige stad. In Gent is de situatie al merkelijk verbeterd sedert de invoering van het mobiliteitsplan, waardoor het verkeer in de buurt van het Belfort sterk afgenomen is, en daarmee ook de geluidshinder.

Toch zijn er nog grote verschillen tussen de verschillende locaties in de onmiddelijke buurt van het belfort. Een goede luisterplaats mag niet te ver van de toren zijn, omdat anders te klank te zwak wordt en al snel overstemd wordt door parasitaire geluiden, maar ook omdat niet alle frequenties (hoge en lage tonen) op dezelfde manier overgebracht worden, en op grotere afstand wordt de klank minder vol. Maar men mag ook niet te dicht bij de toren staan, anders gaat de klank als het ware "over zijn hoofd heen". Een ideale afstand ligt rond de 50 tot 100 meter. Men moet zicht hebben op de toren zelf (om de rechtstreekse klank goed te kunnen horen en niet de echo's tegen allerlei gebouwen), en liefst met een muur achter zich, of nog beter in een hoekje tussen twee muren, zodanig dat de klank versterkt wordt door de weerkaatsing tegen de muur.

Op mijn zoektocht naar de goede luisterplaatsen voor de Gentse beiaard kwam ik tot de volgende locaties (zie op het plannetje):

  1. De absolute topper is in de Mageleinsteeg, op het pleintje tussen het Beiaardpleintje en de Mageleinstraat, tegen de gevel aan de overkant van het belfort. Het Beiaardpleintje zelf (aan de andere kant van het voormalige Kookai) is merkelijk minder goed, omdat men geen rechtstreeks zicht heeft op de toren, en men geen muur recht achter zich kan hebben. In de Sint-Baafssteeg, richting Korte Kruisstraat is de situatie wel beter. Er is wel een grote voorwaarde: er mag geen orkest staan op het Beiaardpleintje.
  2. Een heel goede plaats, maar met iets meer parasitaire geluiden is de hoek van de Poeljemarkt, tegen de zijgevel van restaurant "Amadeus", ongeveer aan de ingang van de Stadhuissteeg. Er mag echter geen activiteit (ijspiste, Gentse Feesten, ...) doorgaan op het ogenblik van de bespeling.
  3. Vergelijkbaar met de vorige locatie is het Gouden Leeuwplein, tegen de gevel van "De Draak".
  4. Hoewel iets verder gelegen dan de vorige locaties is bij westenwind ook de Kapittelstraat een goede locatie. Ga helemaal op het einde in de bocht staan, tegen de sacristie van de kathedraal.
  5. De vorige locaties kunnen problematisch zijn in geval van luidruchtige activiteiten in de Gentse binnenstad (Kerstmarkt, Gentse Feesten, ijspiste, draaimolen, orkesten, ...). In dat geval moet men zijn toevlucht nemen tot locaties die iets verder gelegen zijn, of iets minder goed aan de voorwaarden voldoen, maar wel beter afgeschermd kunnen zijn tegen parasitaire geluiden. De Bennesteeg is er zo een. Best tussen Olijf en Hetekoekje staan.
  6. Of nog in de Heilige-Geeststraat, ongeveer halfweg tussen het Emile Braunplein en de Bennesteeg. Beide laatste locaties zijn wel dicht tegen het Belfort en schermen redelijk de parasitaire geluiden af, maar bieden geen rechtstreeks zicht op de toren.
  7. En tenslotte is er de Zandberg. Ga bij voorkeur tegen de gevel achteraan de Zandberg staan, d.i. aan het begin van de Ursulinenstraat en de Baaisteeg. Deze locatie is al merkelijk verder, en één enkele auto over de hobbelige kasseien kan volstaan om 30 seconden van de bespeling aan uw oren te onttrekken. Maar als er geen auto's voorbijkomen, kan het er heel stil zijn.

Veel luistergenot!

De webmaster.